Blog > Komentarze do wpisu
Biszkoptowe ciasto z masą budyniowo-maślana

"Kiedyś w końcu trzeba sie zmierzyć z ciastem biszkoptowym więc znalazłam trochę przepisów róznych ,dowiedziałam się że do ciasta nie używa się proszku do pieczenia ale również można dodać ,że jest z tłuszczem lub bez niego a najważniejsze że na jedno jajko przypada jedna łyżka mąki pszennej i jedna mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki cukru. Mój biszkopt nie jest duży bo piekłam go z czterech jajek ale masa i dodatek dżemu porzeczkowego nadały mu wysokości" (przepis zasięgnęłam ze strony Moje Wypieki i trochę zmodyfikowałam)

Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy pod koniec ubijania dodajemy kolejno po jednym żółtku następnie cukier oczywiście cały czas nie przestająć ubijać masy jaecznej. Osobno mieszamy składniki suche tj. mąki i proszek do pieczenia i stopniowo powoli dodajemy do ubitej masy mieszając na zwolnionych obrotach miksera lub używając łyżki

Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem dlatego też musze zmniejszyć temperaturę o 20ºC Biszkopt piekłam w blaszce 22/22cm.

Składniki na krem:
400 ml mleka
budyń waniliowy w proszku (40 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250 g masła (w temp. pokojowej)


Do garnka wlać mleko, wsypać proszek budyniowy, cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Jak budyń zgęstnieje, zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (by nie tworzył się kożuch), odstawić do ostudzenia.
Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny, miksując.

Ciasto przekroić na dwa blaty na spodni posmarować drzemem najlepiej porzeczkowym ale może być inny w zależności od gustu, na drzem nakładamy połowę masy i przykrywamy drugą polową ciasta na, którą również nakładamy pozostałą  masę. Wszystko posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego :0)

poniedziałek, 24 stycznia 2011, edytek1617

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2011/02/13 20:55:51
Apetyczne :)
Dodatki na bloga